Kockanje u Srbiji kroz zakone

Svi smo svsni da su igre na sreću na internetu i bonusi koje nude, poput 22bet bonus-koda, sve popularnije i prisutnije u našem društvu. Međutim, da li ste se ikada zapitali kakva je zakonska regulativa koja to uređuje?

U Republici Srbiji na snazi je Zakona o igrama na sreću  („Sl. glasnik RS“, br. 88/2011, 93/2012-dr.zakon), a 28. aprila 2018. godine donet je Zakon o izmenama i dopunama. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću donet je zbog obaveze da se zakonska regulativa usaglasi sa međunarodnim standardima za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ovim Zakonima uređene su vrste igara na sreću, prava i obaveze njihovih priređivača, uslovi i nadzor priređivanja i ostvarivanje prihoda na ovaj način. Igre na sreću, po definiciji u zakonu, su one igre u kojima učesnicici uz naplatu mogu ostvariti novčani dobitak, kao i dobitak u stvarima, pravima i uslugama, a dobitak zavisi od slučaja i neizvesnog događaja. Član 3. ovog zakona određuje prelazni period koji je pravnim licima ostavljen da svoje poslovanje usklade sa odredbama Predloga zakona, a taj period je 6 meseci od dana stupanja zakona na snagu. Kako u navedeno u obrazloženju Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću Srbija bi ovim zakonom trebalo da ispuni obavezu da pokaže napretke u zaštiti finansijskijskog sistema od svih zloupotreba, kao i da primeni međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Napomenimo i to da je u skupštinsku proceduru došao i Predlog zakona o zabrani igara na sreću. Predlagači su narodni poslanici Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović. Ideja Predloga je da se zatvore sve kladionice i kockarnice, kao i drugi vidovi organizovanja igara na sreću. To znači zabranu igara sa kartama, kockama, kuglicama, greb-greba, lotoa i binga, igre na automatima. Zabranjeno bi bilo i sportsko klađenje, kao i igre preko interneta, telefona, radija i televizije. A to bi značio i kraj Državne lutrije.

Razlog ovakvog Predloga po navodu narodnih poslanika je zaštita građana, naročito maloletnih lica, zaštitu porodice i društva, smanjenje stope kriminalnih radnji, kao i prevencija bolesti zavisnosti koji ovakav vid igara izaziva, dok zabrana igara na sreću predstavlja čin društvene odgovornosti. Oni su stava da bi zakon trebalo doneti po hitnom postupku, ’’kako bi se sprečile devijantnosti koje prete da unište društvo’’. Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku i narodni poslanik Muamer Zukorlić, tvrdi da je kockanje zlo, te da nije tradicija naroda u našoj zemlji, da je bolest zavisnosti kockanja u porastu, te da uništava sve više života. I da je zdravlje građana bitnije od profita koji zemlja ima od kockanja. Sektor za menjačne poslove Poreske uprave vršio bi nadzor i bio bi odgovoran za primenu ovog zakona. Kazne za kršenje propisa navedenog zakona bile bi novčane kazne u rasponu od 5 miliona dinara do 30 miliona dinara. Predlagači se nadaju da će predlog dobiti potrebnu većinu za izglasavanje, dok u slučaju da Predlog ovog zakona ne bude usvojen, rezervni plan je da se uvede zakon po kom bi postojao svojevrsni karantina za kockanje, pa bi baš kao u Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama kockanje bilo dozvoljeno samo u posebnim zonama u zemlji. Ostaje samo da se sačeka odluka koju će doneti Narodne skupštine.