Noviteti u Tesla Motorsu

Pre nego što saznamo šta je to novo u Tesla motorsu da se posetimo početaka. Odmah nakon osnivanja firme, 2003. godine stvoren je Tesla rodster sportski i skroz električni automobile, koji je dostizao brzinu preko 320 km na čas sa samo jednim punjenjem. I samim pojavljivanjem našao se na listi najboljih sportskih auta. Tesla model S na sceni se pojavio 2011. godine, u pitanju je luksuzni automobile visoke klase. Već 2013. godine proglašen je, od strane novinara, za najbolji auto sa pogonom na struju ikada napravljen. 2015. godine pojavljuje se i Model X zamišljen kao gradski automobil.

Iz Tesle su potvrdili da će se u julu 2018. godine početi sa proizvodnjom novog Modela 3 sa AWD pogonom i sa čak dva motora. Zainteresovani kupci ovaj primerak automobila moći će da rezervišu već do kraja meseca maja. Dosadašnji modeli Model S i Model X imaju pogon na sva četiri točka, dok Model 3 predstavlja jedini Teslin automobil sa pogonom na zadnjoj osovini. Detalji o performansama novog Modela 3 su još uvek tajna, ali se zna da će imati dva elektromotora, a ubrzanje od 0 do 100 km na čas dostizaće za oko tri sekunde. Zbog problema da se dostigne cilj proizvodnje ove verzije, jer se već 10 meseci tehnički proizvodi, Tesla kompanija se suočava sa problemima na finansijskom planu. Tako da će se morati sačekati sa verzijom sa baterijom malog kapaciteta a koja vredi 35.000 dolara.

Ilon Mask direktor Tesle najavio je da se i dalje testiraju prototip modeli Tesla Semi. Najsnažnija verzija Tesla Semi električnog kamiona koštati će 180.000 dolara. Na konferanciji za medije rečeno je da se može preći 966 kilometara na sat električnim kamionom sa svega jednim punjenjem. Za nešto slabiju verziju, za koju je predviđeno da će jednim punjenjem moći da prelazi i do 480 kilometara na sat, trebalo bi izdvojiti iznos od oko 30.000 dolara. Predviđa se da proizvodnja električnog kamiona počne u toku 2019. godine, a da će već početkom 2020. godine prvi primerci stići do kupaca.

U medijima se spekuliše o teškom finansijskom periodi u Tesla Motorsu, baš zbog problema sa pomenutim novim Modelom 3. A da je interesovanje veliko govori činjenica da je već oko 400.000 kupaca zainteresovano da poseduje ovaj automobil.

Problem je, po oceni medija, taj što je kompanija još mlada, a sa idejama da se promeni sistem prevoza, te nema iskustva sa masovnom proizvodnjom. A najavljena je i izgradnja velike fabrike u vrednosti od dve milijarde evra u kojoj bi se proizvodilo oko 500.000 automobila godišnje. Naravno tu si i obaveze izgradnje stanica za punjenje auta širom Sjedinjenih Američkih Državam, i širom Evrope. Izgradnja stanica najavljena je i za Srbiju, ali se još uvek ne zna kada bi se to moglo desiti.