Skandalozno hapšenje direktora za Kosovo i Metohiju Marka Đurića

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, stigli su 26. marta u Kosovsku Mitrovicu da bi se u zgradi Mitrovačkog dvora priključili učesnicima za unutrašnji dijaloga o Kosovu i Metohiji.  Đurić je tom prilikom istakao da za Srbiju AP Kosovo i Metohija nije i neće biti nezavisno.

Ranije su predstavnici prištiskih institucija saopštili da Đuriću i Selakoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo pod pretnjom hapšenja. Maskirani i naoružani pripadnici specijalnih jedinica ROSU su oko 17 časova tog dana upali u salu u kojoj se održavao skup, i uz korišćenje prekomerne sile, suzavaca i šok bombi, uhapsile Đurića. Tom prilikom čuli su se pucnji, uzvici i lomljava stakla. Potom je Đurić u stanicu u Prištini sproveden sa lisicama na rukama, brutalno povijen do zemlji. Prilikom hapšenja Đurića, povređeni su Nenad Rikalo, Nebojša Milanović, Zoran Todić, Ivan Milojević, Željko Jović, kao i snimatelj Radio – televizije Srbije Vladimir Milić.

Okupljeni Srbi ispred dvora su rasterani upotrebom suzavaca i fizičke sile, te je tom prilikom povređeno ukupno 32 građanina.

Đurić je nakon saslušanja u prekršajnom sudu u Prištini, proteran sa Kosova, i na prelazu Merdare predat je srpskoj policiji.

Kao opravdenje za ovakav sraman potez, Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, naveo je da nije poštovana odredba da se dozvola za ulazak mora zatražiti 72 sata pre planirane posete. Stavovi srpske vlasti su bili da je Đurić uhapšen činom kriminalnog akta da bi Srbija bila ponižena i da bi bili ometeni pregovarački proces, a ne zbog kršenja dogovora.

Nakon povratka u Beograd i ukazane lekarske pomoći Đurić je javnosti saopštio da je prilikom hapšenja povređen, da su ga vukli za kravatu, da su mu držali spuštenu glavu na kolenima, da su se fotografisali sa njim, da su mu držali uperenu pušku u stomak, i da su mu pretili čak i nožem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon ovog događaja hitno je sazvao Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost. A usledio je i telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin preneo je stav svoje zemlje koja je ogorčena grubom provokacijom, dok je Kajl Skat ambasador SAD izjavio da je događaj veliki korak unazad. Misija UN na Kosovu je izašla u medije sa stavom da je događaj hapšenja neprihvatljiv i pozvala na smirenost. Federika Mogerini je na svom tviter nalogu napisala da žali zbog dešavanja na Kosovu i pozvala na očuvanje mira.