Pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Fudbalska reprezentacija Srbije je u održanim kvalifikacijama obezbedila učešće na 21. svetskom prvenstvu 2018. godine, koje će se održati od 14. juna, a čiji će domaćin biti Rusija. Žrebom održnim 1. decembra 2017. godine Srbija se našla u četvrtom šeširu, i konačno u grupi E sa reprezentacijama Brazila, Švajcarske i Kostarike. Prvu utakmicu naši ’’Orlovi’’ odigraće 17. juna 2018. godine sa reprezentacijom Kostarike u gradu Samari. Potom 22. juna odmeriće snage sa reprezentacijom Švajcarske, i 27. juna sa timom Brazilom. Dve prvoplasirene ekipe naći će se među 16 najboljih nacionalnih selekcija i susrešće se najboljima iz grupe F.

Srbija je u pripremama, u martu, odigrala prijateljske mečeve sa reprezentacijama Maroka i Nigerije.

Utakmica Srbija – Maroko završena je rezultatom 1:2 (1:2). U 29. minutu dosuđen je penal za ekipu Maroka, a sa bele tačke bio je siguran fudbaler Zijeh. Tadić je u 37. minutu zatresao mrežu, i izjednačio rezultat na 1:1, ali radost nije dugo trajala, jer se samo par minuta kasnije Butaib postigao poslednji i pobedonosni gol na ovoj utakmici, u 40. minutu. Sastav Srbija je bio sledeći: Dmitrović, Basta, Maksimović (73. Ivanović), Tošić, Kolarov (78. Obradović),  Živković (46. Milivojević), Matić (od 67. Grujić), Ljajić (od 83. Prijović), Tadić (od 70. Gaćinović), Kostić, Mitrović.

Da se u pripremama napredovalo, reprezentacija Srbije pokazala je na prijateljskom meču u kome je savladala selekciju Nigeriju sa rezultatom 2:0 (0:0). Sastav Srbije ovog puta je izgledao ovako: Stojković, Rukavina, Ivanović, Nastasić, Kolarov, Milivojević, Matić (65. Grujić), Tadić (u produžetku Nemanja Maksimović), Ljajić (80. Živković), Kostić (89. Gaćinović), Mitrović. U prvom poluvremenu lopta je konstantno bila u posedu Srbije, i igra je bila znatno bolja. Mitrović je već u 14. minutu glavom udario loptu koja je, pokazao je usporeni snimak, prešla gol – liniju pre nego što je odreagovao golman Nigerije, ali nažalost gol nije priznat. U 68. minutu Aleksandar Mitrović je postigao svoj drugi gol, a potom pobedu potvrdio u 81. minutu, za konačnih 2:0.

Za put na Svetsko prvenstvo, Selektor Mladen Krstajić ima na raspolaganju 27 igrača, a od toga njih 17 ima siguran poziv za Rusiju. Mrežu Srbije čuvaće golman Vladimir Stojković, a tu su i Predrag Rajković i Marko Dmitrović. Na levom beku biće Aleksandar Kolarov. Za mesto desnog beka bore se Antonijo Rukavina i Dušan Basta. Odbranu će činiti još i Vujadin Savić, Miloš Veljković i Ivan Obradović. Kandidati za dva štopera su Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Nikola Maksimović  i Duško Tošić. Igrači na sredini terena su: Luka Milivojević, Nemanja Matić, Sergej Milinković – Savić, Adem Ljajić, Mijat Gaćinović i Marko Grujić. I u napadu Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Andrija Živković, Dušan Tadić i Filip Kostić.

Ostaje samo da im poželimo mnogo sportske sreće, da navijamo, i nadamo se – radujemo.