Svetski poznata kladionica William Hill želi da osvoji američko tržište sportskog klađenja

Da će u Sjedinjenim Američkim Državama doći do velikih promena što se sportskog klađenja tiče najavljeno je odlukom Vrhovnog Suda da ovakvo klađenje može biti legalizovano u svim državama, koje to izglasaju. No iako zakonom zabranjeno, statistike pokazuju da stanovnici SAD-a godišnje potroše oko 150 milijardi dolara na ilegalno klađenje.

Da se raduju pozitivnoj odluci suda jasan je bio Philip Bowcock, izvršni direktor William Hill kladionica. Ova poznata kladionica poreklom iz Velike Britanije, iz Londona, osnovana davne 1934. godine, još u vreme kada je kockanje bilo zabranjeno i nelegalno u Velikoj Britaniji.

Kladionica je spremana da osvoji američko tržište sportskog klađenja od trenutka donošenja presude. Philip Bowcock je izjavio da čim Vrhovni sud otvori vrata sportskog klađenja, tada će SAD postati njihov prioritet broj jedan. Kompanija William Hill je već prodala svoju imovinu na australskom kontinentu ranije ove godine, a sve u nastojanju da oslobodi svoj financijski kapital.

Kladionica je odavno zauzeta kovanjem plana kako se probiti na tržište SAD-a, fokusirajući se na države za koje se vjeruje da će prve krenuti u legalizuju sportskog klađenja.

Kladionica William Hill su već dobro poznata u Nevadi i  Delaveru. Još 2012. godine William Hill je stigao na američki kontinent u Nevadu, jedinu američku državu koja je omogućavala sportsko klađenje za punoletne osobe. Tada su kupljena tri lanca kladionica, i to: Lucky’s, Leroy’s i Club Cal Neva, za ukupan iznos od 53 milions dolara. U to vreme kompanija je imala kontrolu nad 55 odsto tržišta klađenja u državi. A nedavni finansijski izveštaji su otkrili da su neto prihodi William Hill u SAD-u porasli za oko 45 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je ukupan broj sportskih oklada u ovoj kladionici oko 17 posto.

Možda je jedan od razloga za planirano proširenje, novo predloženo pravilo da maksimalna opklada na mašinama za kockanje bude 2 funte, a to bi mogao da bude uzrok poslovanja sa gubicima, kao i da postoji i veliki rizik da se neke poslovnice ovakvog načina kockanja zatvore. Iz William Hilla su naveli da je u prva četiri meseca ove financijske godine, kladionica imala oko 70 posto ukupnog neto prihoda od kockanja na mašinama sa ulozima većim od predloženog praga od 2 funte. Glavni i izvršni director je priznao da je Vlada stavila kladionicu pred težak izazov i da će biti potrebno neko vreme da se organizuju i prilagode najavljenoj promeni. Takođe je rekao i da će se nastaviti sa razvijanjem maloprodajnog poslovanja.

Napomenimo i to je William Hill napustio tržište Italije 2008. godine. Sličan scenario se odigrao i u Španiji 2010. godine. Tako da je ukupan gubitak kompanije zbog neuspeha iznosio oko 11,8 miliona funti u 2008. godini i oko 9,3 miliona funti u 2009. godini.